Read Full Post

5 French Words You Can Use Every Day

Did you know that the French has a really big influence on the English language? You might hear words of French origin every day and not notice it. Words like beef, justice, passport, and gallery all came from French. Here […]

Eksplen, Learn
Read Full Post

Eksplen: Profess vs. Confess

Confess means to tell the truth about something – but usually if it’s something that’s bad or something you don’t admit in the open. In Malay: Confess: mengaku (kata kerja) Confession: pengakuan (kata nama) I confess that I was the […]

Eksplen
Read Full Post

Eksplen: Let’s vs. Lets

EJ Eksplen: Lets vs. Let’s What’s the difference between ‘lets’ & ‘let’s’. Is there a big difference? Would it be a problem if you confuse them? Hajar explains. Root Word Root word dia “let”, a verb. Verb = kata kerja. […]

Eksplen
Read Full Post

Eksplen: Who, Whom, Whose

Who & Whom What’s the difference between who and whom? Jawapannya sama seperti “Bila nak guna I dan me?” I, guna kalau nak pronoun (kata ganti nama) tu jadi sebagai subjek. Subjek = watak utama dalam sentence. I love you, […]

Eksplen
Read Full Post

Eksplen: Either & Neither

Kenapa penting either & neither ni? Kadang-kadang ada dua objek yang di-refer dan kita nak elakkan sentence panjang-panjang berulang point yang sama. For example: Sentence 1: Saiful does not eat carrots, Afiq does not eat carrot as well. Sentence 2: […]

Eksplen, Learn
Read Full Post

Eksplen: Have, Had, Has

Okay, ini tak complicated sangat untuk habitual speakers sebab they would know not to use these things in a snap. For people like us, however, kena ada sikit practice. Have, had, dan has ni penting untuk tengok implikasi masa & […]

Eksplen
Read Full Post

Eksplen: Foods & Peoples

Okay, kalau ni korang confused, takpe sebab ni kira level advanced sikit. English ni kekadang pelik sebab ada singular, ada plural, lepas tu boleh pulak ada plural lagi! what the fish? Kita tahu, “person”, seorang. People, orang ramai (yang dikumpulkan). […]

Eksplen
Read Full Post

Eksplen: Your Welcome

Ni pun sebenarnya tak salah┬ánamun┬ájarang sangat kita akan jumpa situasi kita boleh guna dengan betul, terutamanya di tempat yang tak biasa cakap English. Your welcome ni maksudnya “alu-aluan kamu” – haa. Nampak kan macam mana nak guna dengan betul? Ke […]

Eksplen
Read Full Post

Eksplen: It’s Mean

  Sebenarnya, benda ni tak salah. Yang salah bila orang salah konteks penggunaan. Masalah satu lagi satu, jarang gila ada konteks yang betul untuk guna “its mean” sebab “mean” dalam matematik yang membawa maksud “purata”, so “its mean” = “puratanya” […]

Eksplen