Eksplen: Foods & Peoples

tumblr_ly7ssdpq0w1qe0tgxo1_500

Okay, kalau ni korang confused, takpe sebab ni kira level advanced sikit. English ni kekadang pelik sebab ada singular, ada plural, lepas tu boleh pulak ada plural lagi!

what the fish?

Kita tahu, “person”, seorang. People, orang ramai (yang dikumpulkan). The people of Malaysia, contohnya. Tapi peoples? Ya sebenarnya, boleh guna – tapi untuk membawa maksud kepelbagaian dalam sekumpulan orang.

Contoh: The peoples of Singapore and Malaysia joined hands to help Indonesia with the Kalimantan fire crisis.

“Foods” pun sama! Kalau makanan, kita sebutlah makanan tu. Rice, kuey teow, ayam penyek. Bila kita nak cakap pasal makanan in general, kita sebut “food”. Bila nak guna foods? bila nak refer kepada kepelbagaian makanan!

Contoh: I would like to try all the foods from different parts of Indonesia!

Kalau plural, guna “food” sebab ianya uncountable noun (kata nama takyah kira)

Tapi jangan risau sangat, jaranglah kita nampak penggunaan “foods” dan “peoples” ni. Tapi jangan nak sombong sangat dengan ilmu sampai tak nak tahu.

 

Leave a Reply