Eksplen: Who, Whom, Whose

Who & Whom

What’s the difference between who and whom?

Jawapannya sama seperti “Bila nak guna I dan me?”

I, guna kalau nak pronoun (kata ganti nama) tu jadi sebagai subjek.

Subjek = watak utama dalam sentence.

I love you, sebab focus utama ialah saya.

Me, guna kalau nak focus kepada benda yang berlaku kepada “I” tu.

You love me, sebab focus kepada awak dan cinta itu. Ehem.


Kalau orang tu secondary, as in dia takdelah penting sangat dalam sentence tu, gunalah ‘whom’.

Contoh: EJ cinta siapa? (fokus: EJ). Therefore, whom does EJ love?

Kepada, daripada, untuk, semua ni menjadikan orang tu secondary. so guna whom. to whom, from whom, for whom, with whom.

Examples:

“To whom it may concern…”

“I got an invitation for a kenduri today / from whom?”

“With whom did you visit her?”

Guna “who” kalau betul-betul nak focus kepada orang tu.

Examples:

Who wants cake?”

“Who is that?”

“Who smells?”

“Who tang bila nak bayar?” (ok ini bukan serius)

The Trick

Tanya je mana lagi penting dalam sentence tu, siapa atau apa yang berlaku. Kalau mencari atau nak refer kepada identiti, gunalah who. Kalau apa yang berlaku tu lagi penting gunalah whom 😉

who do you need?

to whom do you need to send this package?

Tip: if it starts with “to”, it’s always “whom”.

Kalau sentence complex sikit tu, macam contoh: Fakrul merupakan seorang pembancuh teh yang selalu bancuh teh untuk orang-orang yang dia sayang.

Fakrul is a tea brewer who often brew tea to whom he loves.

Dalam sentence tu, who pertama nak refer terus kepada Fakrul. whom kedua guna sebab  subjek adalah “orang-orang yang dia sayang” fokus kat situ.

 

Informally, takde masalah mana nak guna sebenarnya who dan whom ni so jangan risau sangat dalam speech harian korang. Kalau dalam presentation pun rasanya kalau cakap laju sikit tak perasan kot perlu dibezakan ke tak..

Whose

Whose lagi senang. “Siapa punya”.

Selalunya guna dalam soalan, contohnya “whose bag is this?”

Kepunyaan is the keyword here 🙂 Apa-apa berkaitan kepunyaan, nak tanya siapa punya, guna “Whose”

“Whose bag is this? kenapa tinggal merata-rata?”

“It’s his/her/my bag”

Hope this helps!

Leave a Reply